Slik fungerer hørselen

Øret er et komplisert og sensitivt organ. Det konverterer trykkbølger til lyder med forskjellig tonehøyde, intensitet og kvalitet. Visste du at hørselen er den sansen som reagerer raskest? Den er faktisk mye raskere enn synet.

image

Ørets anatomi

Lyden kommer inn i øret gjennom øregangen. De ytre delene av øret heter aurikkel. Deretter treffer lyden trommehinnen, som er barrieren mellom det ytre og det indre øret. Bak den ligger det tre små bein – faktisk de minste beinene i kroppen. De kalles hammeren, ambolten og stigbøylen.

Deretter kommer lyden til sneglehuset. Det består av tre væskefylte kanaler. Den midtre kanalen inneholder hørselsorganet. Hørselsorganet består av fire rekker med hårceller som går fra bunnen og opp til toppen av sneglehuset. Hver hårcelle har ansvaret for sin egen frekvens.

Hvordan fungerer hørselen?

Når du hører en lyd, skjer følgende:

Lydbølgene går inn i den ytre øregangen, som er som en forsterker for enkelte frekvenser. Den ytre øregangen gjør det også enklere å finne ut hvilken retning lyden kommer fra. Deretter treffer lydbølgene trommehinnen, som begynner å vibrere.

Vibrasjonene overføres til de tre små beinene – hammeren, ambolten og stigbøylen. Disse beinene fungerer som en slags girkasse ved å redusere lydbølgenes styrke, slik at de kan mottas av det indre øret og sneglehuset. Når de tre beinene skyver mot sneglehuset, begynner væsken å flyte i kanalene.

Hårcellene i hørselsorganet aktiveres av væsken og sender signaler til hjernen via hørselsnerven. Og så blir vi oppmerksomme på lyden.